Bez nawozów nie da się uprawiać żadnych roślin. Sam cykl życiowy roślin, co widać doskonale na przykładzie lasów wymaga stałego krążenia materii. Tak więc umierające rośliny stają się gruntem i pokarmem dla przyszłych pokoleń roślin i grzybów, które wyrastać będą z gruntu. Ten cykl życia jest przez człowieka kopiowany i możliwe jest w tym momencie efektywne użyźnianie gleby z wykorzystaniem nawozów różnego rodzaju.
Typy i rodzaje nawozów
Rodzajów nawozów jest bardzo wiele:
- nawozy ekologiczne: obornik, kompost, biohummus, nieprzetworzone cząstki organiczne, bioszczepionki, gnojowica,
- nawozy syntetyczne: azotowe, mikroelementowe, jedno, wieloskładnikowe,
Nawozy naturalne to najbardziej pierwotny rodzaj nawozów (więcej na ich temat na https://www.lideropakowania.pl/nawozy-naturalne.html), które wykorzystywane są już od wieków w produkcji rolnej. Są one wydajne i zawierają najbardziej zbliżony do naturalnych nawozów skład. W przypadku syntetycznych to są to związki często azotowe wzbogacane o różne mikro i makroelementy. Fosforany mają działanie stymulujące wzrost rośliny, przyśpieszające procesy metaboliczne – skutkuje to znacznym wzrostem rośliny i rodzonych przez nią owoców, liści etc.
Jaki nawóz wybrać?
Na pewno warto wybrać, ekologiczne naturalne nawozy, które są zgodne w stu procentach z najlepszymi standardami produkcji żywności i naturą. Wyprzeć klasyczne nawozy azotowe może połączenie naturalnego nawożenia z roślinami GMO, które będą o wiele efektywnie wykorzystywały grunt wzbogacony w naturalne składniki organiczne. Jest to bardzo dobra rzecz.